Колдын тушпарасы

Оз басым, мектеп жылдарын санамаганда, узак мерзимге уйден алыс, оз басыма еш турып кормеппин. Студент кезимде дос кыздармен жеке патерге шыкпакшы болганымда, уйдегилер шу-шу етип «ол кандай коргенсиздик! аке-шешеси Алматыда турып, кызы болек патерге шыкканы не сумдык!» деп талай ренжискенбиз. Созимди тындаткыза алмай, болек турып кете алмаганыма карамастан, амалын тауып, куннин улкен жартысын барибир сол дос кыздардын патеринде откизетин едим. Осынын бари неге есиме тускенин айтайын – тушпара менин тусинигимде унеми уй тамагымен, уй жылулыгымен тиркеседи. Бир кызыгы, тушпара жасалуы онай болганымен, уйден болек туратын жастардын кунделикти тамактар тизиминде оте сирек кездеседи.

сорпа ушин:
– 1 пияз
– калауыныз бойынша картоп пен сабиз
– 2 касык томат
– кайнашан су

иши ушин:
– 200 гр кой ети
– 1 улкен пияз
– кара бурыш
– туз

камыр ушин:
– ун
– 1 жумыртка
– туз
– су

Камыр илениз. Бетин жауып койыныз. Етти + пиязды етсыккыштан (мясорубка) откизиниз. Туздап, бурыш косыныз.

Сорпаны дайынданыз: Пиязды майдалап турап, майга куырыныз. Каласаныз, картоп пен сабизди да турап косыныз. Томат косып, араластырыныз. Кайнаган су куйып, тузданыз.

Камырды жукалап жайыныз. Майда тортбурыштарга кесиниз. (Биз камырды октауга орап, ортасынан кесемиз де, тортбурыштарга тураймыз. Биздин октаудын шенбери 2-3 см.) Етти арбир тортбурыштын ортасына койып, тушпараларга ораныз. Кайнаган сорпада 10 минуттай писириниз. (Тушпараларды сервис жасар алдында писиргениниз жон, айтпесе камыр сорпа ишинде турып, улкейип кетеди)

Туралган кок пияз бен каймак косып ыстыктай ишиниз.

Бұл жазбаның орналастырылған санаттары: Сорпалар. Бетбелгі жасау үшін тұрақты сілтеме.

Пікір қалдыру

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Өзгерту )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Өзгерту )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Өзгерту )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Өзгерту )

Connecting to %s